sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Keramiikan primitiivipoltto mustaringissä (osa 2)

Kankaanpään Opiston primitiivipolttokurssilla syntyi mustaa jälkeä rinkipoltossa.


Työt ovat raakapolton jälkeen matkalla pihamaalle primitiivipolttoihin. Punainen väri on enkopia. Eli väri joka lisätään polttamattomaan savityöhön. Tässä tapauksessa enkopi on 90% punasavijauhoa + 10% Fe2O.

 Kurssin maskotti paimensi joukkoamme. Terävä haukahdus kuultiin aina, kun sen mielestä joku eksyi liian kauas muusta ryhmästä.


Pihamaalle ladoimme tiilistä ringin. Työt kiedottiin sanomalehtiin ja laitettiin purkkeihin. Purkit tulivat ylösalaisin ringin keskelle.


Purkkien ympärille ja päälle ladottiin polttopuita ja risuja. Lopuksi polttouuni koristeltiin rahasilpulla. (silputtuja seteleitä markka-ajalta)


Tuli sytytettin reunoilta ja siitä se eteni kohti keskustaa. Aurinko helli meitä lämmöllään ja tuli paahtoi kasvot punaisksi. 


Polttoringin savutessa aloitettiin rakentaa paperiuuneja.


Seuraavana aamuna oli edessä kurssin jännittävin ja iloisin vaihe, tuhkan kaivelu. Tässä poltossa työt saivat synvän mustan värin. Kiiltoa esineisiin tuli, jos ne voideltiin ennen polttoa rasvattomalla maidolla.
Yllä olevat työt ovat kurssilla olleen Lohikäärmepuun keramiikon Anu Niemi-Pynttärin palloja ja lohikäärme. Oikealla olevat okariinot soivat kauniisti, eli onnistuivat!

Primitiivipolton tarinaa postauksissa:
osa 2 mustarinkipoltto

Osa kuvista on minun ottamiani, osa kurssikavereiden. Olen pahoillani, etten muista kuka on ottanut minkäkin kuvan. 
Kuvissa olevat työt ovat kurssikavereiden sekä minun tekemiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti