lauantai 21. helmikuuta 2015

Jääkarhu Ranzo

Kevät tulee. Yksi varmoista merkeistä on se, kun Korkeasaaren karhut heräävät talviuniltaan. Uutisissa näimme niiden tallustavan ulos pesästään.
Sää on normaaliin helmikuuhun nähden liian lämmin ja 
karhut ovat hereillä turhan aikaisin. 
Niiden arktisten alueiden serkut jääkarhut ovat myös lämpenevän ilmaston armoilla.



Pohjoisen eläintarhassa Ranualla jääkarhut mellastavat ympäri vuoden.
Kun näin ne ensi kerran, olisin voinut seurata niiden touhuja loputtomiin.

Uros- ja naaraskarhu sukeltelivat altaassa ja paiskoivat suurta sinistä palloa ympäriinsä. Toinen laittoi pallon kaverinsa taakse ja tämä heittäytyi pallon päälle selkä edellä. Pallo pomppasi alta. Tuota peliä ne leikkivät uudelleen ja uudelleen.



Vuonna 2012 syntyi Ranuan jääkarhuille pentu. Yleisö sai ehdottaa nimeä pienelle nallukalle. Ehdotuksia tuli yli 32 000. Niistä valikoitui nimeksi Ranzo.




Minun Ranzoni syntyi rakukeramiikasta. Se taiteilee viimeisellä jäälautalla keskellä mustaa merta. Ranzolla on kaulassa seurantapanta. 
Oikeasti sen kaula katkesi poltossa. 
Liimasin sen kasaan ja peitin särön nahkanauhalla.



Ranzo kököttää rasian päällä. Pikkukarhu putkahi eräänä pääsiäisenä Kinder munasta.


2,5 vuotaana Ranzo jätti syntymäkotinsa ja muutti Itävaltaan Wienin eläintarhaan. 
Siellä hän on saanut seurakseen nuoren naaraskarhun.
 Toivotaan, että kuullaan iloisia perheuutisia.

Ranzon äiti Venus synnytti viime joulukuussa kaksi poikasta. Niiden elämä oli lyhyt. Ei tiedetä mitä tapahtui mutta äiti söi nämä poikasensa. Luonto on välillä kuvottavan julma.



Ranzo on rakukeramiikaa jonka teosta kerron täällä. Tarkemmin tein hänet nakurakuna. Siinä esineen päälle levitetään savilietettä ennen rakupolttoa. Poltossa savu tunkeutuu lietteen läpi mustiksi laikuiksi. Liete rapsutetaan lopuksi pois esineen pinnalta. Alla on Ranzon pinnan näköistä kuviointia.

 Uusimmassa dna-selvityksessä jääkarhujen todettiin olevan aiempia arvioita vanhempi laji. Se on sopeutunut kylmiin olosuhteisiin erittäin hitaasti. Nyt huoli sen selviämisestä muuttuvissa olosuhteissa kasvoi entisestään. Toisaalta sen uusi ikä kertoo myös siitä, että se on kokenut aiemminkin maapallon lämpenemisiä jääkausien välillä. Ihminen ei kuitenkaan ollut silloin ilmastomuutoksien takana.



Jääkarhuja asustaa Kanadan arktisilla alueilla, Siperian ja Venäjän pohjoisosissa, Alaskassa, Grönlannissa ja Huippuvuorilla. Ei Helsingin kaduilla, kuten ulkolaiset luulivat ainakin minun lapsuuteni aikoihin. Eri lähteistä riippuen populaatio on 20 000- 25 000 yksilöä. Yli puolet karhukannasta asustaa Kanadassa.



Matkailutoimittajien Kilta ry on valinnut Ranuan eläinpuiston 
Vuoden kotimaiseksi matkakohteeksi. Matka 2015 –messuilla Helsingin Messukeskuksessa.




2 kommenttia:

  1. Riitta, kiitos tästä <3 Jääkarhut vain ovat niin kiinnostavia. Kävin saman tien katsomassa muitakin jääarhuvideoita;)

    VastaaPoista