maanantai 11. heinäkuuta 2016

Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä

Heinäkuun kymmenes on Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä. Sen on myös kuvataiteen päivä. Järvenpään taideyhdistys järjesti silloin Vanhankylän niemessä tapahtuman johon kaikki olisivat olleet tervetulleita maalaamaan akvarelleja, öljyvärimaalauksia tai ihan mitä kukin itse haluaa. 
Helsingissä oli useampi vastaavanlainen tapahtuma.
Mutta sunnuntaina satoi kaatamalla vettä ja ukkonen jyrisi ikkunoita helisyttäen.Harmitti hetken mutta maalauskaverini keksi, että tehdään oma sessio Helenen kunniaksi heidän pihallaan ja, jos sataa niin istutaan ikkunan ääressä ja 
tuijotetaan siitä pihan kukkia pensselit käsissä.Kohta aurinko kamppaili itsensä näkyville. Meitä onnisti sittenkin.
Kun saimme työmme valmiiksi, ukkonen jyrisi jälleen ja mustat pilvet peittivät auringon. Tuota yllä olevaa voisin vielä jatkaa jonain päivänä.Helene Schjerfbeck (1862 - 1946) on yksi Suomen arvostetuimmista taidemaalareista. Tanssikengät on Helenen varhaista tuotantoa vuodelta 1882. Siitä maksettiin Lontoolaisessa huutokaupassa 3,9 miljoonaa euroa. Vuoden 1939 versio samasta aiheesta on myyty 1990 1,1 miljoonalla eurolla.

Valitsin tähän Tanssikengät-teoksen, koska se on minusta hänen ihanin työnsä. 
Helene Schjerfbeckistä olisi paljon kerrottavaa mutta hän on niin suuri persoona, etteivät minun voimani riitä kertomiseen. Hänestä voi lukea elämänkertateoksista ja taidekirjoista.

Tammisaaren museokeskus EKTAssa on pysyvä näyttely:
Helene Schjerfbeckin elämä ja taide.

Suomen kuvataiteen päivää on vietetty vuodesta 2004 lähtien heinäkuun 10. päivänä, joka on myös Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä. Aloitteen tekijänä on ollut Suomen Akvarellitaiteen yhdistys. Tavoitteena on saada 10.7. vakiintuneeksi liputuspäiväksi sekä korostaa kuvataiteen merkitystä ja vahvistaa sen arvostusta maamme kulttuurielämässä.  Päivämäärällä haluamme myös nostaa naisten näkymistä kulttuurin alalla, sillä  naisiin liittyvät liputuspäivät ovat kalenterissa aliedustettuina.Suomen Akvarellitaiteen yhdistys toivoo, että taidemuseot, galleriat jayksityishenkilöt eri puolilla Suomea viettäisivät Suomen kuvataiteenpäivää liputtamalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti