sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Uusilla väreillä naivismia

Kesällä Keravan taidemuseo Sinkka pullisteli naivismia. Kolme kerrosta hulluja, naurettavia, ihania, pirskahtelevia, viipyileviä ja ennen kaikkea hyvää mieltä pursuavia teoksia. Esillä olivat taiteilijat Andreas Alariesto Vuotson mies, Lapin historian tallentaja, Enni Id ja Martti "Huuhaa" Innanen, Alice Kaira ja moni muu.

Näyttely on ohi mutta ei katoa mielestä. Lapin lisäksi tauluissa seikkailtiin turvesoilla, viidakossa, kesämaisemissa, mielikuvituksen melskeessä.





 En ole tarttunut öljyväreihin vuosiin. Nyt päätin kokeilla vesiohenteisia öljyvärejä. Tästä touhusta  puuttuu tärpätin haju ja kukaan ei ärsyynny siveltimien haisevasta puhdistuksesta, kun ne voi pestä vedellä. Itse öljyvärin tuoksu oli tallella, aah mikä ihana tuoksu.


Naivismi kupli sisälläni kesän jäljiltä. Kokeilin ensin kuinka vesiliukoiset öljyvärit toimivat pilalle menneessä akryylivärein tehdyssä työssä. Hyvin ne peittivät alleen aiemmat väriroiskeet. Hankaluus tuli siinä, että liian ohuena väri käyttäytyi kuin akvarellia maalatessa. Liian paksuna väri tököttäytyi siveltimeen ja luisti kankaalla harjasten alta. Näillä väreillä on oma ohennusaine veden lisäksi.

Opettelua, opettelua ja lopulta sain aikaan kaksi "salaisuuksien taloa". 
Kaksi naivistista työtä.







En tiedä mihin enkeli purjehtii pallollaan. Sen tietää vain tuuli. 


























Niitä oikeita naivisteja





Martti Innanen



Alice Kaira


Andreas Alariesto


Tunnustan: napsin taiteilioiden töiden kuvia netistä. Syynä tekninen ongelma, eli en saanut kuvia kännykästä läppärille. On hiisi vieköön joku sykronointi ongelma. Ei ennen ollu. Nyt näen PUNAISTA


2 kommenttia:

  1. Ihania taloja! Harmittaa, kun en "ehtinyt" tuohon Sinkan näyttelyyn, kun aina oli olevinaan muuta menoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asustatko vallaton mummeli Keski-uudella maalla. Sinkassa on jatkuvasti hienoja näyttelyitä.

      Poista