lauantai 19. huhtikuuta 2014

1. pääsiäispäivä



Pääsiäisen vietto, kuten joulunkin, tuntuu jakautuvan kahteen teemaan. 
Vietämme nyt kristillistä juhlaa ja kevään puhkeamisen juhlaa.
Tänään välitän tunnelmia ensimmäisestä teemasta ja huomenna toisesta.

Ortodoksisissa pääsiäismessussa toistetaan troparia Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudassa oleville elämän antoi.



Jumalan äiti -ikonin ja maalatun munan olen saanut tuliaisina Pietarista miniältäni Innalta. Puumuotit ovat Valamosta ostamastani pashamuotista.








Valamon pashamuotti on tehty niin, että se tuetaan juustomuottiin valumisen ajaksi.
Muotin mukana oli resepti niin pashalle kuin kotijuustollekin.
Valamon pasha

500g rahkaa
2dl vatkattua kermaa
2dl sokeria
2 kanamunan keltuaista
150g sulatettua voita
mausteita:
vaniljaa, sukaatteja, sitruunan mehu, manteli- tai pähkinärouhetta
jokainen valitsee mausteet mielensä mukaan.
Raaka-aineet sotketaan keskenään ja kaadetaan sideharsolla vuorattuun muottiin tai kahvisuodattimeen. Annetaan valua vuorokausi jääkaapissa. Kumotaan tarjoiluvadille.


Pasha on rakukeramiikavadilla. Siniset kukkakulhot olen tehdyt keramiikasta.
 Kaikki muut kuvan esineet ovat perittyjä. Pasha on suunnatonta herkkuani. 
Pääsiäisen kalorimäärää en pysty edes laskemaan. Niitä voi arvailla ulkomuodostani.



Jumalan äidin -ikonin olen tehnyt rakukeramiikasta. Keskeneräinen Käsittä tehty-ikonini odottaa jotain pääsiäisen ihmettä, että jatkaisin sen maalaamista. Käsittä tehty nimi tulee siitä, että kuvassa Kristus on ilman käsiä. Vain kasvot ja liina
johon kasvojen jälki on piirtynyt.
Alla kuva valmiista ikonista.

Kristus (käsittätehty)

Kuva: nettikauppa Ikonimaalarin puoti

Ikoninmaalaus aloitetaan piirtämällä kuva puulaatalle. Ihan vapaala kädellä. Ikonit maalataan temperamaalilla. Maalijauheeseen sekoitetaan kananmunaa ja valkoviiniä. Maalaus aloitetaan tummimasta väristä ja päälle maalataan aina vaaleammalla värillä kuvan valokohdat. Esimerkiksi Kristuksen kasvoissa voi olla 7-10 maalikerrosta. Oman maalaamiseni aloittamisesta on niin monta vuotta, että tekniikka ei ole enää tarkasti muistissani.

Hyvää pääsiäisenjuhlaa lukijoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti