lauantai 16. elokuuta 2014

Isän uusi berberi

"Kyläreissu" grafikanlehden olen tehnyt vanhaa valokuvaa katsellen. 
Arvatenkin kuva on otettu isän hienon, uuden berberin vuoksi.
 Berberin napit löytyivät edellisessä blogikirjoituksessani nappilaatikosta.
Meillä ei ollut autoa, joten matkat taittuivat polkupyörillä. 
Minun pyörätelineeni oli taivutettu ohuesta rautaputkesta ja
vanerinen istuin oli maalattu punaiseksi.
Kun ajettiin kaupungin mukulakivikatuja
oli hauska päästää aaaaaa-ääntä, se tärisi hassusti.Kyläreissu-grafiikan tekotapa on viivasyövytys akvatintta. Tekniikasta kerron täällä.50-luvulla sota oli vielä niin lähellä, että kaikesta oli pulaa. Kierrätys ei ollut muotia.
 Se oli pakollista. Oli yleistä purkaa kuluneita päällysvaatteita ja kääntää kangas nurinpäin. Käsistään kätevä äiti teki niin isän berberille ja minä sain uuden takin.Tyylikkäillä askeleilla olen tulossa kyläreissulta uudessa takissani. Ikää 3 v.
Takin kierrätys jatkui. Kun se jäi minulle pieneksi, 
nuorempi serkkuni Mailis oli sen seuraava käyttäjä.Seinälläni on grafiikkan sarja, niissä muistelen menneitä. 
Oikealla olevasta punaisesta työstä on kerrottu täällä.
Mikä se on se berberi? Wikipedia vastaa:
Trenssi, englanninkielen termistä trench coat = "juoksuhautatakki" ( erään alkuperäisen valmistajan nimen mukaan myös Burberry, josta arkikielen nimitys perperi tai berberi ) on paksusta puuvillakankaastapopliinista ("popliinitakki"), gabardiinista, villasta tai nahasta valmistettu polven alle ulottuva päällystakki. Trenssissä on myös yleensä 10 nappia, vyö, pieni viitta takana, epoletit ja kiristysremmit tai napit hihansuissa. Trenssissä voi myös olla irrotettava vuori.
Ompelutekniikassa trenssi viittaa tiheänä siksakkaavaan vahvikeompeleeseen.
Trenssitakin alkumuoto oli Burberryn vuodesta 1901 brittiarmeijalle valmistama upseerien sadetakki, joka ensimmäisen maailmansodanaikana sai nimityksen trench coat eli taisteluhautatakki.  Popliinitakilla tarkoitetaan myös trenssiä, vaikka se onkin vain yksi vaihtoehtoisista valmistusmateriaaleista.4 kommenttia:

 1. Ihana kuva, jossa sinä kauniissa takissasi.

  Minulla on vanha, aika pitkä trenssi, josta en luovu ikinä, sillä trenssi on aina in.

  VastaaPoista
 2. Kierrätys oli varnasti ihan toisenlaista ennen. Vaatteet pidettiin loppuun asti, ja nuoremmat sisarukset eivät varmaan niin helposti saaneet uutta. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kangasta ei tahtonut silloin saada mistään ja vaatteet ja ompelutyö olivat arvossaan. Nyt vaatteita tehdään orjatyönä halvalla. Surullista.

   Poista