keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Keramiikan primitiivipoltto paperiuunissa (osa 3)

Aurinko paistaa ja pakkanen paukkuu. On melkein kevättalven fiilis. Siirryn kuitenkin hiukkaskiihdyttimessäni vielä kerran Kankaanpään Opiston primitiivipolttokurssille. Vuorossa on paperiuuni. Kuulosti kummalliselta.
Sen salaisuus paljastui meille pikkuhiljaa, kun rakensimme uuneja.
Tämä poltto oli työläs, vaikka hiki tuli maakuoppaakin kaivaessa.


Uuninpohja rajattiin tiileillä ja peitettiin sahanpuruilla. Sitten oli vuorossa hehkuvan turkoosi rautasulfiittijauhe ja sekaan kaadettiin vielä karkeaa merisuolaa ja grillihiiliä. Suolan ja sulfaatin höyryt tekevät värejä keramiikan pintaan.
Raakapoltetut työt ladottiin ympyrän sisälle ja halot ympärille kuin leirinuotioon. Hökötys ympäröitiin kanaverkolla ja purkki laitettiin savupiipuksi.
 Jotta olisin täysin ymmärtänyt seuraavan vaiheen, olisi minun pitänyt olla aikoinaan innostuneempi kemiantunneilla.

 Tarvittiin kasa kiiltäväpintaisia aikakausilehtiä. Niissä on käsittääkseni kaoliiniä, (tai sitten ei ole). Tehtiin kuitenkin liete,
 joka oli kaoliinia eli valkosavea, vettä ja elektrolyyttinä vesilasi. 
Aikakausilehtien sivut siveltiin lietteellä. Kanaverkko päällystettiin kymmenillä kerroksilla sivuja. Siinä syntyi kilpailuhenkeä kahden uuniporukan välille. Kumpi uuni valmistuu ensin.


Tulta on aina vartioitava.Seuraavana aamuna oli taas jännät paikat. Uunit revittiin auki ja aarteet esiin. Näistä ruukuista eturivin vasemmanpuoleinen on saanut värisävynsä paperiuunipoltossa.


Keramiikkaa on valmistettu Suomessa tuhansien vuosien ajan. Vanhimmat Suomessa valmistetut saviastiat on tehty noin 4200 eKr. Tämä kurssi oli kurkistus historiaan.

Alla olevassa kuvassa tekemiäni talokokeiluja eri poltoista. Ruukkuja on esillä täällä.
Kurssilla sain aikaan monta kivaa työtä. Kerron niistä sitten, kun löydän ne. Ei olleet kaapissa. Ovatkohan kellarissa odottamassa Lapinmökille lähtöä vai jo nyt Lapissa. 
Tämä on sitä värkkääjien arkea. Tavaraa kaapit ja kellarit pullollaan,
 eikä muista missä on mitäkin.


Primitiivipolton tarinaa postauksissa:
osa 3 paperiuunipoltto.

Osa kuvista on minun ottamiani, osa kurssikavereiden. Olen pahoillani, etten muista 
kuka on ottanut minkäkin kuvan. 
Kuvissa olevat työt ovat kurssikavereiden sekä minun tekemiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti