sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Hiljainen kansa eli turvepäät pellolla


Kesä oli kylmimmillään. Jos olisi laskenut viikon lämpötilat yhteen,
 niin lukema olisi yltänyt melkein helteen puolelle.
Laskeuduimme pohjoisesta etelään itärajan pinnassa.
Suomussalmella 5. tien varrella seisoo "Hiljainen kansa". 
Pysähdyimme tervehtimään heitä.Kansalaiset olivat pukeutuneet keveisiin kesähepeniin, vaikka mittarissa ei ollut 
montaa lämpöastetta. Päätin luopua hyvin palvelleesta villatakistani. Takki oli mukava pidettävä ja nyt se sai arvoisensa loppuelämän. Se pääsi 
osallistumaan nykytaiteen tekemiseen ja samalla yksi turvepäistä pysyisi lämpimänä."Hiljainen kansa" on yli tuhat turvepäistä hahmoa. Kansalaiset ovat seisoneet Käpylän pellolla vuodesta 1994. Heitä ei lannista helle, ei sade, tuiskut tai tuulet. "Hiljainen kansa" rakennettiin ensimmäisen kerran 1988 Reijo Kelan toimesta hänen Ilmarin Kynnös esitykseensä Lassilan pellolle, Karhulanvaaran suoralle. Hiljainen kansa heräsi uudelleen henkiin 1990, kun Ilmarin kynnös nauhoitettiin televisiota varten, ja 1994 heinäpäät pyörähtivät jopa Helsingin Tuomiokirkon portailla Kainuun maakunnan esittäytyessä Senaatintorilla. Kiitos takki mukavista vuosista. Onnekseni kaverini kellarista löytyi samanlainen villuri kirkkaan punaisena. Hän ei pitänyt siitä ja käyttämättömänä takki pääsi palvelemaan minua.
"Hiljainen kansa" pukeutuu vuodenajan mukaan. Nuorten työpaja Hanslankarin kaverit vahtavat heidän vaatteensa kahdesti vuodessa.
Videossa teoksen syntyhistoriaa.

2 kommenttia: