lauantai 19. joulukuuta 2015

Keramiikkapipareita, IV adventti

Pimenee ja pimenee. Valo vähenee päivä päivältä, kun lähestymme joulua. 
On aika sytyttää neljäs adventtikynttilä.

Piparkakut kuuluvat jouluun ja nyt leivoin niitä keraamiikasta.Kutsuisin lähes perinteiseksi tavaksi kuvioida keramiikan pintaa pitsiliinoilla. 


Kaulitsin saven pitsiliinan väliin ja sain kuviot pipareiden molemmille puolille.


Piparit ovat kuivuneet ja odottavat paistamista. 
Näille pitää olla yli tuhannen asteen lämpötila.

Joulukuusta odotellessa tuija kelpaa ripustuspaikaksi.Sydän on symbolina todella vanha, joten sen tarkkaa alkuperää on melko mahdoton selvittää. Euroopasta on löydetty sydäntä muistuttavia piirroksia, jotka on ajoitettu jääkautta edeltävään aikaan. On mahdollista että sydämen symbolilla on alunperin ollut useita hieman erilaisia merkityksiä eri puolilla maailmaa (samoin kuin esim. ristillä, toisella melko abstraktilla ja pelkistetyllä symbolilla). 

Sydämen symboli muistuttaa melko vähän ihmisen sydäntä, ja jotkut ovatkin otaksuneet, että symbolin mallina on käytetty ennemminkin lehmän sydäntä, joka on voinut olla varhaisten kulttuurien ihmisille tutumpi fyysisenä elimenä kuin ihmisen sydän. 

Toisaalta monet tutkijat ovat otaksuneet, että sydämen symbolilla ei ole alunperin ollut paljoakaan tekemistä sen enempää ihmisen kuin eläintenkään fyysisen sydämen kanssa vaan, että sydämen symbolin kaarevat muodot ja sen eroottiseen rakkauteen liittyvä merkitys ovat viitanneet enemmänkin joihinkin naisellisiin fyysisiin piirteisiin
 (rinnat, pakarat jne.). 

2 kommenttia:

 1. Hienot ikipiparit! Meilläkin on, mutta ne on tehty oikeasta piparitaiinasta ja ystäväni on kuvioinut niin hienosti, että kun niitä ei aikanaan raaskittu syödä, saavat nyt olla muistona ja koristeena.

  Kaipaan lunta niin että sattuu...Lumen valo tule jo!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on toivottu ja nyt lähdetään sen luo. Auton nokka kohti Lappia. Olen joku säästänyt kauniita pipareita monta joulua :)

   Poista