maanantai 20. marraskuuta 2017

Rakua ja rakkautta vesisateessa


Rakukeramiikan polttopäivänä vettä tuli taivaalta tauotta. Homma oli niin hauskaa, että tuskin moni edes huomasi kastuvansa ja palelevansa. 
Rakkaus tähään taiteenlajiin lämmitti.


Ystäväni Irman laatoille tuli loihti maisemia.


Rakukeramiikan tarina alka, kun savesta rakennetaan esineitä.Tein pieniä rasioita ja kulhoja. Kulhot ovat muoidoiltaan yksinkertaisia. Kaulin neliön ja leikkasin yhden kulman auki kuin tähtitortussa. Syntyneet siivekkeet käänsin sisäkkäin. Yksinkertaisuus on valttia keramiikkatöissä.Pikku Liljaa varten tein hiirenpää -ruukun ja yhden kulhon äidille annettavaksi.
Työt raakapoltetaan keramiikkauunissa. 1000 asteen lämpötila muuttaa saven keramiikaksi.Rakupolttopäivänä Lilja siveli hiirenpään valitsemallaan lasitteella. 
Lasitteiden värit eivät vastaa lopullista väriä.


Täällä sataa ja sataa koko ajan. Kuravaatteet päällä sade ei haittaa. Niiden pukeminen vaati taistelua joka tällä kertaa periksiantamaton mummi voitti.


Raku-uuni on tehty vanhasta tynnyristä ja vuorattu palovillalla. Keramikko Päivi latoo lasitetut työt uuniin.Kaasulla eli toholla tohottava tuli kuumentaa työt punahehkuisiksi
 ja sulattaa lasitteen niiden pintaan.


Hehkuvat esineet nostetaan pönttöihin joissa on purua ja heiniä. Esineet sytyttävät pehkut palamaan. Kansi kiinni ja lasite tekeytyy vähähappisessa palossa.

Lasite grakkeroituu ja savu tunkeutuu halkeemiin. Ne ja lasittamattomat kohdat muuttuvat mustiksi.Palavat työt upotetaan kylmään veteen. Lämpöshokki vaatii keramiikalta kestävyyttä. Rakusavi sisältää paljon samottia

Samotti (chamotte)
Keraamista aineista, joka on poltettu korkeaan lämpötilaan ja murskattu ennen käyttöä. Samottia lisätään saveen sen ominaisuuksien parantamiseksi, mm. vähentämään esineen kutistumista sekä halkeamisriskiä. 
Minulla on suuuuuri sateenvarjo.


Keravan Kuvataidekoulun kalustukseen kuuluu luola.


Sivutuottena syntyi äidin muotokuva. Äiti on rakas joten mummin piti piirtää kuvaan sydän. Arvelen äidin olevan vihreänä kateudesta, kun mummi sai viettää päivän Liljan kanssa ja hän joutui olemaan töissä.Lilja lasitti äidille annettavan kulhon pinkiksi. Mummo oli koristellut kulhon pöllöillä. Rakun ominaisuuksiin kuuluu lasituksen halkeilu eli krakkeloituminen. Mitä enemmän sitä on sitä paremmin työ on onnistunut.


Kurssikaverin hirvi jossa grakkerointi on onnistunut täydellisesti.
 


Omia töitäni:  Sininen Kissakulho kissaihmiselle.Pääkallokulho Etelä- Euroopan luukirkkojen ja katakombien koluajalle


Päivin sydämen peittävät kallot. Nämä kallomulperot teimme kakunkoristeluun tarkoitetuilla silikonmuoteilla.


Keramiikkarasioitani koristavat poro ja pienet kädet
Liljan lasittaman ruukun sai iskä rakas Isänpäivälahjaksi. Kiitos mummin rakas Lilja hauskasta raku-päivästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti