maanantai 10. helmikuuta 2014

Sinisiä enkeleitä

Sininen kauteni osui 80-90 luvun taitteeseen ja vähän vielä 2000 luvullekin. 
Tottanhan minullakin on ollut sininen kausi, kun Picassolla niitä oli kaksi. 
Ensimmäinen, kun hän syntyi napanuora kaulan ympärillä ja varsinainen vuosina 1901-1904.


Minun grafikkani siniseen maailmaani tulivat enkelit





















Kun elämän vaikeus runnoo murkkuiässä, suojelusenkeli pysyttelee vierellä. Kiukkua voi purkaa saksimalla hiuksensa. Kun kiukku on hävinnyt, enkeli toteaa, että jatketaan matkaa.


"Haavoittunut pöytä" syntyi tapahtumasta, kun kannoimme vanhan ja painavan pöydän huutokauppakamarilta kotiimme. Pöydässä oli pitkä naarmu, haava. Pakkanen paukahteli sillan laudoissa. Koskesta nousi höyryä sekä kasvoja pieksäviä jääkiteitä. Mittari oli laskenut alle -20. Kotiin päästiin ja ihailtiin pöydän kaartuvia jalkoja, kuin joutsenen kaulat.
Alun ankeudesta huolimatta kantoreissusta oli tullut hervottoman hauska. 
Nauroimme välillä kippurassa pöydänkannella leväten, äiti ja tytär. 
Kukaan mies ei ryhtyisi tällaiseen urakkaan.






















Näillä enkeleillä on jotain tavoittamattomissa.


Tämän kuvan hahmolla ei ole siipiä mutta suru särkee hänen sydäntään. 
Minun oli aikoinaan hyvin vaikea muuttaa pois rakkaalta kotiseudulta Pohjois-Karjalasta eteläiseen Suomeen.

Siniseen väriin ja enkeleihin liittyi haikeus ja luopuminen. Lapset aikuisvat, vanhempani kuolivat ja kotipaikka vaihtui.



La Vie, 1903. Picasson sinisen kauden tunnusomaisia piirteitä olivat siniset ja sinivihreät värit sekä surulliset aiheet.
Picasson sininen kausi (1901–1904) sisältää synkkiä maalauksia, joiden sävyinä ovat siniset ja sinivihreät värit, joita muut värit vain harvoin lämmittävät. Picasson karuun värienkäyttöön ja joskus surullisiin aiheisiin – prostituoidut ja kerjäläiset ovat tavallisia aiheita – vaikutti matka Espanjan halki ja hänen ystävänsä Carlos Casagemasin itsemurha. Sininen kausi kulminoitui synkkään, allegoriseen maalaukseen La Vie (1903).
Sama tunnelma on tunnetussa etsauksessa Niukka ateria (1904), joka kuvaa sokeaa miestä ja näkevää naista, molemmat laihtuneina, istumassa lähes tyhjän pöydän ääressä. Sokeus on tämän kauden Picasson teoksissa toistuva teema, joka esitetään muun muassa maalauksessa Sokean miehen ateria (1903) ja Celestinan muotokuvassa (1903). Muita usein toistuvia teemoja ovat taiteilijatakrobaatit ja harlekiinit. Harlekiinista, komediahahmosta, joka usein kuvataan ruudutetuissa vaatteissa, tuli Picasson henkilökohtainen symboli.

Lähde: Wikipedia




Sininen enkeli on tunnettu long drink. Sinisessä enkelissä on Parfait Amour -likööriä, vodkaa ja Spriteä. Juoma valmistetaan rakentamalla. Parfait Amour antaa juomalle violetin värin. Sininen enkeli oli hyvin suosittu muun muassa Suomessa 1980-luvulla.  Oli se hienoa ja hyvää.

2 kommenttia: