perjantai 4. syyskuuta 2015

Pikkumökkikylä

 Ruska valtaa Lapin. Tämän kertainen reissu päättyy. Mutta palaan takaisin jouluna, keväthangille, pääsiäisenä, kevään tullessa, kesällä. En tiedä milloin mutta aina, kun mahdollista.Mökin rakentamisesta jää laudan- ja parrunpätkiä.
 Väkersin niistä pikkumökkejä.
Päivät lyhenevät ja varjot pitenevät.


Maaruska hehkuu herkullisissa väreissä.

Nattaset eli Nattastunturit (pohjoissaameksi Náttašduottar) on Sodankylän kunnassa Koilliskairassa sijaitseva tunturiryhmä. Se koostuu kuudesta tunturista, jotka sijaitsevat kokonaisuudessaan vuonna 1956 perustetun Sompion luonnonpuiston alueella.
Nattasten huiput ovat: Sodankylän Pyhätunturi eli Pyhä-Nattanen, Seinätunturi, Serrikainen, Terävä-Nattanen, Lupukainen ja Suku-Nattanen. Terävä-Nattanen on 544 metriä korkea ja Pyhä-Nattanen 508 metriä.
Tunturit ovat kallioperältään poikkeukselliset. Suurin osa Nattasten pohjoispuolella sijaitsevista tuntureista koostuu granuliitista. Nattaset sen sijaan ovat väriltään punertavaa graniittia.
 Pyhä-Nattasen huipulla on suuria graniitista muodostuneita rapautumisjäännöksiä, tooreja. Suuret kivikasat ovat aikoinaan olleet saamelaisten pyhiä palvontapaikkojaSompion luonnonpuiston alueella kiertää useita merkittyjä polkuja, joista Pyhä-Nattasen polku johtaa tunturin huipulle. Pyhä-Nattasen huipulla on pieni päivätupa. Tunturin laella sijaitsi myös sota-aikana saksalaisten tähystysasema, josta on vielä jäljellä joitakin merkkejä. Sompion luonnonpuiston alueella saa kulkea vain merkittyjä reittejä pitkin.         Wikipedia

Muuttaakohan näihin joku talveksi.

Etelän varis muuttaa nyt etellään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti