Ruska valtaa Lapin. Tämän kertainen reissu päättyy. Mutta palaan takaisin jouluna, keväthangille, pääsiäisenä, kevään tullessa, kesällä. En tiedä milloin mutta aina, kun mahdollista.
Mökin rakentamisesta jää laudan- ja parrunpätkiä.
Väkersin niistä pikkumökkejä.
Päivät lyhenevät ja varjot pitenevät.
Maaruska hehkuu herkullisissa väreissä.
Nattasten huiput ovat: Sodankylän Pyhätunturi eli Pyhä-Nattanen, Seinätunturi, Serrikainen, Terävä-Nattanen, Lupukainen ja Suku-Nattanen. Terävä-Nattanen on 544 metriä korkea ja Pyhä-Nattanen 508 metriä.
Tunturit ovat kallioperältään poikkeukselliset. Suurin osa Nattasten pohjoispuolella sijaitsevista tuntureista koostuu granuliitista. Nattaset sen sijaan ovat väriltään punertavaa graniittia.
Pyhä-Nattasen huipulla on suuria graniitista muodostuneita rapautumisjäännöksiä, tooreja. Suuret kivikasat ovat aikoinaan olleet saamelaisten pyhiä palvontapaikkoja. Sompion luonnonpuiston alueella kiertää useita merkittyjä polkuja, joista Pyhä-Nattasen polku johtaa tunturin huipulle. Pyhä-Nattasen huipulla on pieni päivätupa. Tunturin laella sijaitsi myös sota-aikana saksalaisten tähystysasema, josta on vielä jäljellä joitakin merkkejä. Sompion luonnonpuiston alueella saa kulkea vain merkittyjä reittejä pitkin. Wikipedia
Muuttaakohan näihin joku talveksi.
Etelän varis muuttaa nyt etellään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti