Juuri nyt tuntuu olevan trendikästä tuunata vanhoja farkkuja. Tämä buumi on koettu aiemminkin. 70-luvulla farkut kudottiin muodikkaiksi nuorison räsymätoiksi tai niistä ommeltiin taskullisia sänkypeittoja.
Omat vanhat farkkuni leikkasin ja ompelin kehyspussukaksi.
Pussukan suuaukkoon ompelin nyörin. Se tulee kehyksen sisälle .
Ihana tyttäreni antoi minulle 50v-lahjaksi kellon. Sen teema on sodanaikaisesta "Rosie the Riveter" - julisteesta tekstillä "We Can Do It". Se kuulemma kuvasti minua. Tuohon "propakanda" -lauseeseen on hyvä tarttua tänäkin päivänä. Ei pidä antaa periksi. Pussukan annan tyttärelleni ja muuntunut juliste pujahti nyt sen taskuun tarrana.
Julisteen malli on Geraldine Hoff Doley (31.7.1924 - 26.12.2010). Hän oli töissä sotatarviketehtaassa 17 vuottiaana. Työnä oli niitata prässillä metallilevyjä kiinni toisiinsa. Doley oli varsinaisesti sellisti ja koska hän pelkäsi, että vahingossa liiskaisi sormensa, työrupeama kestikin vain kaksi viikkoa.
United Press International otti kuvia tehtaassa ja niin Geraldinen nätti naama ja punainen huivi päätyivät julisteeseen.(River=niittaaja)
Sodan aikana juliste toimi feministi-ikonina
18 miljoonalle työssä käyvälle naiselle.
18 miljoonalle työssä käyvälle naiselle.
Hänelle itselleen tämä mallina olo selvisi vasta 1984.
(Kaikellaista tietoa sitä irtoaa poikani muistista)
Suohpanterror on saamelaisista taiteilijoista koostuva
ryhmä, joka tekee kantaaottavia propagandajulisteita. Julisteissa otetaan kantaa alueella vallitseviin epäkohtiin, kuten saamelaisten syrjintään ja alueen luonnon pilaamiseen.
Teksti Suohpangiehta tarkoittaa suopunkikättä. (suopunki=lasso jolla otetaan kiinni poroja) Juliste kertoo Saamen naisten voimakkuudesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti