lauantai 31. maaliskuuta 2018

Ei, värjätyille höyhenille

Min syster från Sverige kertoi, että Itämeren sillä puolen ovat keskusteluun nousseet värjätyt höyhenet pääsiäiskoristeina.
Useat kunnat ovat päättäneet etteivät käytä värjättyjä höyheniä pääsiäiskoristeina. Moni kansalainen on tehnyt saman ratkaisun.
Päätöksen syynä on, ettei voida olla varmoja onko höyhenet nypitty elävistä linnuista.

Suomessa K-ryhmän myymät pääsiäishöyhenet ovat lihantuotannon sivutuotetta Yhdysvalloista ja Kiinasta, Keskosta kerrotaan. Sen mukaan höyhenille on sertifikaatit, jotka todistavat niiden olevan peräisin kuolleista linnuista.


SOK:n myymissä tuotteissa höyhenet ovat joko EU:sta, Yhdysvalloista, Kiinasta tai muualta Aasiasta. Myös S-ryhmä kertoo vaativansa todistukset siitä, että höyhenillä on vastuullinen alkuperä. (yle-uutiset)Minun höyheneni ovat valkoisia ja peräisin riekon talvipuvusta. 
Ei, en ole nyhtänyt niitä elävästä linnusta. Vuosi sitten keväällä mökkitiellä leijaili tuulen pyörittämänä valkeita höyheniä.  Kuinka ne olivat siihen ilmestyneet. Itse linnusta ei ollut jälkeäkään. Oliko auto kopsauttnut riekkoparan hengiltä ja paisti lähtenyt mukaan, vai oliko haukka saanut maittavan aterian, vai oliko  asialla kettu.


Nyt valistuneena kansalaisena koristelen pajunoksat niillä riekon höyhenillä. Naapurimaassa uskotaan ettei EU-direktiivi riitä takaamaan sitä, ettei höyheniä 
riivitä elävistä linnuista.Keräsin höyheniä ja säilytin niitä lasipurkissa. Purkin olen joskus kuvioinut hiekkapuhaltamalla.Kuumaliiman ekoloogisuunesta en tiedä mitään mutta kätevä vehje se on 
tässäkin touhussa.Vuosi sitten riekot säikkäyttivä minut kunnolla. Tulivat takaa ja lensivät ohitseni molemmin puolin. Näin ensi kertaa talviasuiset riekot. Onnekseni kamera oli taskussa. 

Kesäasussakaan en olisi niitä huomannut, 
ellei riekkoemo olisi lähtenyt lentoon miltei jalkani alta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti