maanantai 5. maaliskuuta 2018

Pupu Tupuna seikkailee hupparien kuoseissa.

Pupu Tupunat ovat Pirkko Koskimiehen lastenkirjoja. Tampereen joulumessuilta löytyy kangasta jonka kuosissa seikkailivat Pupu Tupuna-hahmot.Olen lukenut kirjoja kolmelle lapselleni vuoron perään. Osasin ne ulkoa. Saatoin nukahtaa heidän viereensä ja pospottaa tarinaa eteenpäin kunnes se alkoi puuroutua ja minut herätettiin komennolla: EI SE NIIN MENE.

Kun viimeinen vekara ohitti Pupu Tupuna-iän, pakkasin kirjat muovikassiin ja vein seurakunnan kirpparille. -Ei koskaan enää PupuTupunaa!Ei koskaan pidä sanoa; ei koskaan. On lastenlasten vuoro ja reissu kirjastoon. Kaksoset 3v. saavat PupuTupunansa huppareina ja tarinoina.

Ei nämäkään Puput valmistuneet ilman tuskaa. Helmarimpsun rulloreunaa varten tarvittiin taitavammat kädet säätämään saumurin asetuksia. Ruuvimeisseli oli hyvä apuväline. Onneksi on meidän ompelukerhomme ja ohjaaja Aune.


Tarkkaavaisuuteni petti ja huomasin ommelleeni toisen rimpsun nurinpäin. Hieno rulloreuna kiertyi nurjalle. Ei auttanut kun irrottaa koko rimpsu ja ommella uudelleen.

Sitten kone vetäisi itse puserokankaan paininjalan alle ja saumuri kun oli, 
niin leikkasi pitkän haavan kankaaseen.
 Nyt on toisen hupparin helma takaa kaksi senttiä lyhyempi etukappaletta.
Pupu Tupuna-piilosilla.Ompelukerhossamme kangas herätti keskustelua. Virisi ajatus, että pitäisi perustaa Pupu Tupunaan kohdistuvan vihan hallintaryhmä. En siis ole yksin tunteineni. Lapset rakastavat Pupu Tupunaa. Äidit eivät.

Kirjoja on julkaistu vuodesta 1972 asti. Esikoiseni syntyi 1975 ja toinen 1980 vimeinen typykkä pullahti 1984. En ennättänyt paljoa huilata Pupu Tupunasta noissa väleissä.
Alun perin kirjat tehtiin kuulovammaisille lapsille. Se selittänee tarinoiden yksinkertaisuutta. Kuvat yksinkin kertovat selkeästi juonen sisällön. Yksinkertaisuus tuntuu eniten ärsyttävän meitä äitejä. Someraivoa löytyy googlettamalla Pupu Tupuna.

No mutta mitäpä me äidit ja mummot emme kestäisi ihanien lapsostemme tähden.

 Kauan eläköön Pupu Tupuna! Niin kauan, että nykyisetkin lapset joutuvat lukemaan niitä omille lapsilleen. Kirjoja on 28, kyllä niistä riittää kaikille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti