perjantai 24. heinäkuuta 2015

Kuka vaatteesi ompelee?


(30.4.2013) Rana Plazan tekstiilitehtaan romahduksen kuolonuhrien määrä on virallisesti tällä hetkellä 384. Suurin osa romahtaneen rakennuksen raunioista löydetyistä ruumiista on luovutettu uhrien perheille, mutta 49 ruumista on yhä tunnistamatta Dhaka Medical College -sairaalassa. Brittilehti The Telegraphin mukaan noin 900 ihmistä on yhä kateissa, joten lopullinen kuolonuhrien määrä voi kivuta jopa kolminkertaiseksi.
Siinä yksi vaatetusalan karmivista tapahtumista.
Elämä on osoittautunut niin raáksi ettei enää voi hyvällä omalla tunnolla 
vetää edes kolttua päällensä.
Kuvat: Esko

Tuntuu olevan lähes mahdoton saada tietoa siitä onko vaatteen valmistuksessa käytetty myrkkyjä tai lapsityövoimaa. Ainakaan tavallinen kuluttaja ei saa sitä selville.

Tässä yksi hyvä syy ommella itse vaatteensa. Lisänä tulee mahdollisesti onnistumisen ilo ja käsityöt ovat aivovoimistelua joka ehkäisee dementoitumista.Talvella värjäsin suuren pellavakankaan aurinkovärjäysmenetelmällä.
Mekosta halusin väljän ja vilpoisen kesän helteisiin. Ei tullut helteitä ja mekostakin tuli lähinnä puolijoukkueteltta.
Kuvat: Riitta

Kankaan kuviot syntyivät
 merisuolalla ja pahvista 
leikkaamillani sapluunoilla, ruuduilla ja linnuilla.
Kankaan väri vaaleni kuivuessaan.Nyt kun tietäisi, kuka on valmistanut nämä värit ja mistä myrkyistä ja
 kuka on kasvattanut pellavan ja kutonut siitä kankaan.

Kuva: Irma

Monta sovitusta ja uudelleen ompelua, jotta teltta pienenisi.


Helma oli siisteintä harsia ja ommella käsin. 
Jakun sisäkäännöksiin oranssi kangas ei riittänyt. Valitsin turkoosin pellavakankaan Keravan Tyykipuodin muhkean värisistä pellavista.

Kuvat: Pyry
Napin olen tehnyt FIMO-askartelumassasta.                                                                                                                                                                                                     Helmet kaulaan, keramiikka Kettuset korviin ja eikun menoks.
Kohtalokkaasta vaatetehtaan sortumisesta Bangladeshissa tuli keväällä kuluneeksi kaksi vuotta. Pienet vaatetuottajat ovat haastaneet kuluttajia vaatevallankumoukseen,
 jonka tavoitteena on näyttää, että eettisesti valmistettujen vaatteiden
 valmistajia on myös Suomessa."

Tästä linkistä löytyy suomalaista työtä suosivia vaatefirmoja.2 kommenttia:

 1. Tuo jakku turkooseilla sisäkauluksilla on upea farkkujen kanssa. Minä yritin keleistä huolimatta etsiä puuvillaista, vuoritonta hellemekkoa, sellaista helppoa pitää, mutta jossa voi hätätilassa piipahtaa vaikka lähi-Prismaan. Kaksi tuntia eräässä tavaratalossa vakuutti minut, että sellaista ei löydy. Kännyin Hahnin puoleen, sillä olen antanut itselleni luvan tilata sieltä kerran vuodessa. Nyt tuli ilmoitus, että tuote myöhästyy pahan kerran eli saan sen vasta elokuun puolessa välissä. Mutta ei mitään väliä: Näillä näkymin tarvitsen sitä aikaisintaan seuraavana kesänä. Ja palautan tietysti, jos näytän siinä telttaan pukeutuneelta;)

  Minä en tiedä, kuka vaatteeni ompelee, paitsi silloin kun ompelutan tutulla ompelijalla kotipitäjässä, Luvialla.

  Ihana tuo eka kuva lupiineineen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä on ollut niin kylmä, että tuo mekko on ollut päälläni vain yhdessä sukukokouksessa ja kuvat otettu sieltä palatessa. Odotellaan ensi kesää, ehkä sitten päästään prassailemaan kesämekoissa.

   Poista