perjantai 3. heinäkuuta 2015

Virkistävä Sangria


Tuli se hellepäivä lopultakin. Kaikki Espanjassa kävijät tietävät kuinka Sangria piristää. Nyt lämpömittari hipoo Välimeren lämpötiloja, joten Sangriaa tarjolle. 
Ei nautita liikaa. Silloin se väsyttää.
Sangran ohje:

5 appelsiinia
2 sitruunaa
pullo punaviiniä
1 l sitruunavirvoitusjuomaa
jääpaloja

Purista kolmesta appelsiinista mehu ja paloittele loput appelsiinit ja sitruunat. Sekoita ne punaviinin joukkoon. Lisää virvoitusjuoma ja jääpalat juuri ennen tarjoilua.


Tai mene Alkoon ja osta punkkupullon sijaan valmista Sangriaa litran tai kahden litran pakkauksessa.


70-luvulla lomamatkat Espanjan alkoivat yleistyä ja ruoka- sekä juomakulttuuri 
laajeni suomalaisten keskuudessa.

Humppilan lasitehdas alkoi valmistaa Sangria-kannuja. Vihreät ja ruskeat lasikaatimet kuuluivat Talonpoika-sarjaan. Talonpojatko lienevät näitä tarvinneet.

Sarjaan on tehty myös lautasia, juomalaseja ym. astioita.

Tämän kannun mieheni äiti on saanut lahjaksi omalta äidiltään. Hänen sisareltaan löytyy samanlainen.

Humppilan Talonpoika-sarjan tunnistaa mm. lasin sisällä olevista ilmakuplista. Muodot ovat tyyliltään "rouheita", ehkä siksi nimi Talonpoika.

Mummo on käyttänyt kannua kukkien kasteluun. Vesi on seisonut siinä vuosia. Tällöin lasiastiaan syntyy niin sanottu lasisairaus. Se tekeen lasista samean. Lika pääsee tunkeutumaan lasin kiderakenteisiin.  Sen puhdistaminen on lähes mahdotonta. Kokeilin soodaa, suolaa, etikkaa ja kaikkea mahdollista. Sitten unohdin kloridin kannuun päiväkausiksi ja kas, kannun sisus kirkastui. Siihen voisi jälleen sekoittaa Sangrian. 
Olen tyytynyt käyttämään kannua kukkamaljakkona.
Kaipa jonain päivänä sen ympärille kerääntyy useampi janoinen 
ja teen sen täyteen Sangriaa.Sitruspuristin on Sangria-kannun aikalainen. Sen hankin, kun muutin pois lapsuudenkodistani. Sangrian sekaan voi lisätä mansikoita ja nektariineja.

Postauksen lasit ovat Marimekon Sukat makkaralla-sarjaa.
Taustakangas aurinkovärjätty ja liina postauksesta pääsiäisliina kangaspuilla
2 kommenttia:

 1. Riitta, en ole koskaan käynyt Espanjassa enkä aio mennäkään, koska siellä on se julma kansanhuvi eli härkien kuduttaminen kuoliaaksi ja 'pianonsoittajakoirat', mutta sagria voisi maistua juuri tällaisena päivän- Myös jäätee on hyvää ja laadukas valkoviini. Blogiystävä saapuu just ja taidamme ensin vaeltaa ihanalle viinipihalle...

  Tuosta vihreästä lasista tuli mieleeni, että se professori Franckin lasisarja, onko sen nimi Kartio, siitä lopetettiin pari vuotta sitten se upea metsänvihreä, mutta nyt sitä on tehty uusi sarja ja oli pakko ostaa heti lisää. Se yhdessä koboltinsinisten kanssa näyttää aika kivalta. Mkoavan näköinen on myös sinun vihreä kannusi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa blogissa lasit ovat Marimekon Sukatmakkaralla-sarjaa. Tykkään kattaa kartiolaseilla niin, että pöydässä on yhtä aikaa monen värisiä. Pitääpä katsastella metsänvihreää.

   Poista