maanantai 23. marraskuuta 2015

Keramiikkaa pikkusormissa ja ensilunta varpaissa


Ensilumi satoi Etelä-Suomeen. 
Se tarttui hauskasti pikku Liljan sappaiden kärkiin.Ulkona tallusteluun oli hyvä syy: rakukeramiikanpoltto.


Kori on tyhjä ja sen täyttämistä varten on mentävä ensin 
Tuusulan kuvataidekoulun työpajaan.

Mummi on aiemmin tehnyt savesta esineitä jotka on raakapoltettu keramiikkauunissa.
Nyt on Liljan vuoro "maalata" pöllöt ja laatat lasitteilla.
Ei haittaa, vaikka värien nimet eivät ole vielä kaksivuotiaan hallussa. Rakuspoltossa ne muuttuvat kuitenkin aivan toiseksi, kun olisi suunnitellut.  Tarkkaa työtä. Kissalaatalla on jo lasite ja nyt on lampaiden vuoro. Pitää olla varovainen, sillä lasitteet ovat myrkyllisiä. Jos touhussa sotkee kätensä on varottava, ettei pistä sormea suuhun. Kädet on lopuksi pestävä huolellisesti.


 Omenaa ja banaania välipalaksi puhtailla käsillä.
 Sitten jaksaa lähteä ulos rakupatojen ääreen.


Ensimmäiset työt ovat jo savuavassa pöntössä. 
Tuuli vie savun kauaksi ja Lilja huiskuttaa sille:" Hei, hei savu!". Ja tädit huokaavat:" Aiii, miten suloista. Hän sanoi savulle: hei, hei. Ihanaa!".


Keramiikkatyöt kuumennetaan raku-uunissa punahehkuisiksi. Sen jälkeen kurssin opettaja Päivi nostaa ne pönttöihin joissa sahanpuru syttyy kuumasta esineestä. Kansi kiinni ja vähähappinen palaminen saa savun tunkeutumaan krakkeroituneen lasitteen rakoihin. Ne muuttuvat mustiksi.  Seuraavaksi kuumat esineet kastetaan kylmään veteen. 
Lämpöshokki taikoo lasitteiden värit esille.


Saavin vesi lämpenee ja se on vaihdettava kylmempään. Poiskaadetussa vedessä on hauska hyppiä. Lumi sulaa kengänkärjistä ja virta vie sen viemäriin.


Tuli on jännittävää, vaikka Liljan pieneksi pettymykseksi siinä ei paistettu makkaraa.Nyt korissa ovat poltetut keramiikkatyöt.


Kissalaatan toinen kisu irtosi poltossa. Ei haittaa. Sen voi liimata. Yläkulmien reijistä voi pujottaa narun ja ripustaa laatan seinälle.


Tässä laatassa hyppivät lampaat. Niiden päällä on paksut kerrokset lasitetta.


Pöllöt ovat Liljasta hauskoja otuksia.


On pimein aika vuodesta. Sen huomaa kurssilaisten töistä. Hienoja kynttilälyhtyjä ja tonttulakkisia kynttilän sammuttimia.
Sellainen oli mummin ja Liljan yhteinen sunnuntai.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti